Vandaag open tot 18:00 uur

Blog: Healthy skin: acne boven de veertig?

Corné Hendrikx, al ruim 25 jaar beauty-expert en eigenaar van de salons Cestmoi en Auphir in Breda. Vorig jaar won Cestmoi de prestigieuze Beauty Award, een symbool voor vakmanschap en ondernemerschap. Elke maand een blog met als invalshoek, de gezonde huid.

“Ja, het bestaat. De laatste tien tot vijftien jaar zie je steeds meer ‘ouderen’ die last hebben een acne-huid en daar is niemand blij mee. Want zeg nu zelf, ben je acne-vrij door je pubertijd heen gekomen en dan heb je na je na je veertigste, nog last van een acne huid. Het is een feit dat de medische wereld geruime tijd met de nodige vraagtekens heeft gehad bij de redenen van de “late” of volwassenen acne. Gelukkig is er steeds meer bekend over de oorzaken en de oplossingen van dit specifieke huidprobleem. Recent heb ik op een symposium een presentatie gehad van Dr. Thio, dermatoloog aan Erasmus MC te Rotterdam. Hij vertelde dat uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat stress een grote rol speelt in het acne-proces. Maar ik zal eerst een duidelijker beeld scheppen van een acne-huid met verschillende oorzaken en gevolgen daarvan.

Praktisch altijd voldoet het beeld van een cliënt aan het volgende. ‘Ik heb last van ontstekingen die slecht genezen, mijn huid is erg gevoelig, voelt soms trekkerig aan, is rood en ik krijg littekentjes. Soms zelfs met pigmentvlekjes! En moet ik nu op mijn veertigste nog last krijgen van acne?’

Om een mooie en gezonde huid te krijgen moet eerst duidelijk zijn waar een acne-huid afwijkt van een in balans zijnde gezonde huid.

  • Dat zit in de aanmaak van dode huidcellen. Je huid verliest namelijk continue dode huidcellen (in een mensenleven ongeveer 20 kilo!) Bij een acne-huid gaan daar twee processen mis. Allereerst maakt je huid méér dode huidcellen aan en ten tweede laten de huidcellen minder gemakkelijk los. Het enzym (cholesterol sulfatase) dat verantwoordelijk is voor het loslaten van je dode huidcellen kan het letterlijk niet bijbenen.

Je huid raakt ‘verstopt’ en de talg gaat ophopen in je huid.

  • Verder produceert de huid méér talg met een taaie structuur. Dat gebeurt onder invloed van hormonen, in het bijzonder testosteron. Dit hormoon wordt onder andere invloedrijker bij hormoonschommelingen en stress.
  • Bacteriën, ook zoiets. Onder andere de ‘propionie’ bacterie is verantwoordelijk voor het ontstekingsproces in de huid. Zeker in een afgesloten zuurstofarme omgeving van een ‘afgesloten’ porie (of liever follikel) gedijt de bacterie goed en zorgt voor de nodige irritatie.

Bovenstaande huidveranderingen zijn echt niet de enige invloeden op een huid. Wat zeker invloed ook op de huid heeft is medicatie, zoals de bijwerking van antidepressiva,  voeding (o.a. hormonen van de koe, en dat is wetenschappelijk bewezen), minerale oliën en alcohol op je huid. En zoals Dr. Thio al zei: stress!

Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat stress een grote invloed heeft op alle organen en de daar te vormen hormonen en enzymen. En vergeet niet:  onze huid is ons grootste orgaan.

Gelukkig geven alle nieuwe inzichten meer mogelijkheden tot het oplossen van een acne huid. Maar wat zijn voor jou de kansen als je last hebt van je acnehuid? De vooruitstrevende cosmeticamerken werken tegenwoordig met specifieke producen bestemd voor ‘volwassenen’ acne.  Minder uitdrogend en agressief als de ‘puber’ producten. Dit geeft reden tot optimisme want er is héél veel mogelijk om een gezonde huid te krijgen.

Wat ik door de jaren heen wel heb geleerd is dat je het beste gebruik kunt maken van goede begeleiding van een huidexpert. Zeker met zo’n kwetsbare huid zou het jammer zijn als je de verkeerde keuzes maakt.

En onthoud altijd dit; een gezonde huid is een mooie huid!”

Corné Hendrikx

http://theredpost.global/healthy-skin-acne-veertig

Lifestyle en business voor 40+ vrouwen met een bite........