Vandaag open tot 18:00 uur

Blog: Healthy skin: Vitamine A

Vitamine A, dé vitamine tegen huidveroudering

Ouder worden op zich is natuurlijk niet heel vervelend. Het zit het méér in het feit dat wij de ouder wordende huid graag zolang mogelijk mooi willen houden.  Niet alleen het mooi houden is een issue, ook moet de huid het liefst aan meerdere  criteria voldoen. Lekker stevig, niet té diepe rimpels, mooie glans en niet teveel pigmentvlekken. Herken je dit?

Bij ons in het instituut leven er veel  vragen over de ouder wordende huid. En iedereen wil antwoord op de vraag: “kun je de huid echt verbeteren en/of voorkomen dat je huid te snel veroudert?” Ja het kan! Maar als je sommige producten moet geloven kán je huid niet eens oud meer worden. Laten we wel reëel blijven.

Om te begrijpen waarom producten kunnen werken, is het belangrijk te weten dat de huidige gerenommeerde cosmeticabedrijven gebruik maken van technologieën uit de medische wereld. Een hoogwaardige werkstof wordt pas echt nuttig als deze op de juiste plaats in de huid terecht komt en daar effectief werkt.  Vitamine A is hier een voorbeeld van; en het is wetenschappelijk bewezen dat dit een effectieve werkstof tegen huidveroudering is.

Wat gebeurt er nu eigenlijk met je huid rond je veertig? De huid wordt dunner, de stevigheid neemt af, je huidbarrière lipide (beschermende vetten) vermindert en daardoor kan de huid dehydrateren. Tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken en een “futloze” huid kunnen nadrukkelijker zichtbaar worden en juist op deze huidveranderingen heeft vitamine A een positief effect.

Vitamine A zorgt voor een verhoogde epidermale deling waardoor de huid ‘dikker’wordt. Het stimuleert de collageensynthese in de huid en zorgt voor een verminderde afbraak van collageen . Last but not least, vitamine A stimuleert het GAG-systeem in je huid. Dit systeem is verantwoordelijk voor de vochthuishouding in je huid.

Onderzoek, gepubliceerd door de University of Michigan Medical School, toonde aan dat Retinol, zo wordt vitamine A ook wel genoemd,een bewijsbare invloed heeft op verminderen van rimpeldiepte en het verbeteren van de huidtextuur. In de praktijk zie ik ook daadwerkelijk de zichtbare  verbetering van huidstructuren. Zeker als cliënten  producten met vitamine A gebruiken in combinatie met kuurbehandelingen. Een veel gehoorde reactie van cliënten, na bovenstaande uitleg, is: “Als dit allemaal klopt is het bijna te mooi om waar te zijn. Zijn er dan géén nadelen?”

Ja natuurlijk heeft vitamine A onhandige eigenschappen voor een cosmetisch product. Maar zoals ik eerder al schreef, de huidige cosmeticawereld maakt gebruik van de medische kennis. En juist die medische technologieën hebben nieuwe oplossingen gebracht die echt met recht hightech te noemen zijn. Moet u horen: “door middel van micro-inkapseling is het mogelijk gemaakt om vitamine A stabieler te maken, een verminderde kans op huidirritatie te bewerkstelligen en om vitamine A ‘door de huid heen’ op de plaats te krijgen waar de werkzaamheid het hoogst en meest effectief is.” Mooi, of niet? Ofwel de nieuwste technieken maken het mede mogelijk dat de steeds specifiekere werkstoffen kunnen werken. Vergeet niet, we hebben het nog steeds over huidverbeterende  producten waarover een cliënt soms zegt: “ik geloof niet zo in die cosmetica-wereld”.

Ik kan zeggen dat ik echt kan genieten van alle technologische hoogstandjes die momenteel ingezet worden in de serieuze cosmetische producten. Maar niet ieder product kan die kwaliteit bieden en dat maakt het voor de consument wel lastig. Laatst deed een cliënt van mij de mooie uitspraak: “Jij doet dus eigenlijk aan verwachtingsmanagement,  ik verwacht géén wonderen door jouw reële advies”

En daarom heb ik nog steeds het mooiste vak van de wereld……..

Corné Hendrikx