Maandag weer geopend vanaf 13:00 uur

Blog: Healthy Skin: Celvernieuwing geeft huidverbetering!

De zomer nadert het einde maar we hebben zeker nog van een aantal mooie dagen mogen genieten. Voor Nederlandse begrippen extreem warm en héél veel zon.  Door het mooie weer in september merken wij dat de cliënten wat later beginnen aan de herstelbehandelingen ná de zon. Terwijl je huid dat echt wel nodig heeft na een lange zomer. Als je huid een tintje heeft gekregen van de zon dan zie je nu langzamerhand het tintje een beetje doffer worden en wordt, of is,  je huid meer gedehydrateerd. Omdat je huid naarmate je ouder wordt toch al minder snel vernieuwd is je huid zeker toe aan oppepper die dat probleem aanpakt.

Normaal vernieuwt je huid in ongeveer 4 weken, naarmate je ouder wordt kan dit oplopen tot één keer in de 5 tot zelfs één keer in de 6 weken.  Om te begrijpen wat de toegevoegde waarde is van exfoliëren in een behandeling, leg ik je kort uit hoe cel vernieuwing werkt. Exfoliëren is een natuurlijk proces, waarbij het lichaam oude, beschadigde en vervuilde huidcellen afstoot en deze vervangt door verse, jonge cellen. Je hoornlaag, bestaande uit dode huidcellen, vormt de buitenste laag van jouw huid. Dieper in de huid worden er continue nieuwe huidcellen aangemaakt, die langzaam naar het huidoppervlak gaan. Dit is ook wel nodig, want je verliest ‘non-stop’ je dode huidcellen. De ‘oude” cellen worden vervangen door de nieuwe huidcellen welke worden gemaakt in je basaalcellenlaag. De hoornlaag is een beschermlaag, maar kan er ook voor zorgen dat je huid er dof en oneffen uit komt te zien.

Dit brengt mij bij de mogelijkheden van exfoliëren in een behandeling; er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden in een behandeling of voor je thuisgebruik.  Afhankelijk van je doel en verwachtingen werken we met milde of intensieve exfolianten.

Om een keuze te maken welke exfoliant bij jouw huid past, gaan wij kijken of je huid barrière niet is beschadigd en controleren we de dikte en de gevoeligheid van de huid. Ook nemen we de eerdere ervaringen door en bespreken we de verwachtingen. Dit laatste punt,  ook wel verwachtingsmanagement genoemd, vinden wij als huidexperts het belangrijkste punt. Want op basis hiervan gaan wij kiezen!

Keuze is er te over. Van een scrub met korreltjes tot een eiwitsplitsende lysing. Van fruitzuurpeelingen tot de chinese peeling. Van dagelijkse scrub tot kuurproducten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het lukt niet om ze allemaal te bespreken maar één exfoliant, waar ik op dit moment héél erg enthousiast over ben, wil ik je niet onthouden. De melkzuur/salicylzuur exfoliant! Dit product heeft een hoog rendement op gebied van huidversteviging (collageen), huidverbetering, hoge hydraterende werking, pigmentvermindering en verbetering van bijvoorbeeld acne littekens. Dit kuurproduct is een echte aanrader als je jouw huid wil verbeteren. En dat alles zonder dat je huid rood is en gevoelig aanvoelt in de dagen na je behandeling.

De exfolianten zijn op dit moment echt heel populair, een hele mooie ontwikkeling. Wil je thuis een exfoliant gaan gebruiken, laat je dan goed voorlichten. Want zoals je wellicht begrijpt zijn exfolianten alleen van toegevoegde waarde als ze passen bij jouw huid en huidtype. Alleen dan kun je de producten op de goede manier en met de juiste frequentie gebruiken.

En ter geruststelling: Nee, je bruine kleurtje halen wij echt niet van je gezicht na een vakantie!

Corné Hendrikx